Lava cake

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 80 g cukru
  • 5 jajek
  • 50 g mąki
  • 1 łyżka mąki do posypania foremek
  • 10 g masła do posmarowania foremek
  • 1 opakowanie mrożonych truskawek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 doniczka świeżego tymianku
  • foremki do muffinek

Sposób przyrządzania:

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z mąką. Jajka roztrzepać z cukrem i zalać płynną czekoladą, pomalutku mieszając. Nalać do posmarowanych masłem i oprószonych mąką foremek. Schłodzić w lodówce. Piec 9 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Owoce zblenduj i zagotuj. Dodaj rozmaryn i tymianek.

Potrawa przygotowana podczas warsztatów kulinarnych „Z przepiśnika mojej babci”.

Dodaj komentarz